5 jul. 2022

Hoe moet ik een haard aansteken?

Het aansteken van een haard is snel, veilig en makkelijk te doen als je precies weet waar je mee bezig bent. Daarom hebben wij voor jou op een rijtje gezet waarmee je een goed vuur kunt maken en hoe je dit doet.

Het aansteken van een haard is snel, veilig en makkelijk te doen als je precies weet waar je mee bezig bent. Daarom hebben wij voor jou op een rijtje gezet waarmee je een goed vuur kunt maken en hoe je dit doet. In principe geldt ons stookadvies voor de houtkachel en andere gelijksoortige vuursoorten.

Wat heb je nodig voor het stoken van vuur?

  • De basis voor het stoken van vuur is brandhout. Je kunt kiezen uit haardhout (brandhout) en/of een haardblok. Hierbij is het belangrijk dat het droog hout is. Wij adviseren om nooit zomaar afval hout, plastic, afval, karton of papier te gebruiken. Dit is niet goed voor het milieu, voor je eigen gezondheid of die van je omgeving. Ieder soort haardhout heeft unieke stookeigenschappen zoals brandduur en hoeveelheid warmte.
  • Om het haardhout goed te laten ontbranden kun je een aanmaakproduct gebruiken, zoals aanmaakhout, aanmaakhoutwol of aanmaakblokjes. Aanmaakproducten zijn speciaal handig voor het laten ontbranden van hardere houtsoorten, zoals eiken en essen. Ook zorgen aanmaakproducten ervoor dat de haard snel op een goede temperatuur komt en dit is goed voor een schone verbranding.

Hoe bouw ik een vuur?

Voor het bouwen van een goed vuur baseren wij ons op de Zwitserse methode. Zo creëer je snel een veilige en volledige verbranding, waardoor je zo min mogelijk schadelijke rook veroorzaakt. Uitgangspunt bij de Zwitserse methode is dat je het meest brandbare materiaal bovenop legt en dat je droog haardhout gebruikt.

  • Leg 2 of 3 haardhoutblokken met de bast naar boven in de kachel. Leg kruislings nogmaals 2 à 3 blokken neer.
  • Leg het aanmaakproduct van jouw keuze bovenop het haardhout. Gebruik je een haardblok? Leg 1 haardblok onder het haardhout. Maar gebruik ook een fijner aanmaakproduct bovenop het haardhout. Als je de Zwitserse methode volgt leg je bovenop altijd een aanmaakblokje neer.
  • Steek het aanmaakblokje aan met een veilige aansteker en laat het enkele minuten branden. Zorg ervoor dat de luchttoevoer helemaal open is.
  • Het haardhout wordt vanzelf heet en zal ontsteken. Minimaliseer op dat moment de zuurstoftoevoer.
  • Je kunt meerdere soorten aanmaakproducten tegelijk gebruiken. Wij adviseren om met 1 soort te beginnen en indien nodig extra aanmaakproduct toe te voegen.

Hoe voorkom ik rookontwikkeling?

  • Zorg ervoor dat je de haard snel op temperatuur laat komen. Dit doe je onder andere door het gebruik van aanmaakproducten.
  • Ook moet je ervoor zorgen dat er voldoende zuurstof in de haard terecht komt. Je creëert voldoende trek als je het zuurstofkanaal helemaal open zet.
  • Zorg ervoor dat je alleen brandhout en aanmaakproducten gebruikt die geschikt zijn voor jouw haard.

Stookwijzer.nu

Op www.stookwijzer.nu wordt er een advies uitgebracht over het wel of niet stoken van vuur. Aan de hand van je locatie wordt een advies uitgebracht, waarbij de windkracht en luchtkwaliteit wordt meegenomen in de beoordeling. De daadwerkelijke uitstoot door houtstook is sterk afhankelijk van de manier van stoken.

lees ook deze artikelen eens